Kuchnia żydowska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Autor
Doniczka Aleksandra
(1)
Francuz Sabina
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Lewandowa Fanni
(1)
Małota Aleksandra
(1)
Skoczylas Karolina
(1)
Skotnicka Paulina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kobieta
(1763)
Polska
(1492)
Rodzina
(1048)
Miłość
(925)
Historia
(829)
Kuchnia żydowska
(-)
Tajemnica
(828)
Przyjaźń
(765)
Relacje międzyludzkie
(686)
Zabójstwo
(621)
Śledztwo i dochodzenie
(607)
Psychologia
(497)
II wojna światowa (1939-1945)
(480)
Dziecko
(470)
Sekrety rodzinne
(424)
Małżeństwo
(387)
Język polski
(376)
Policjanci
(374)
Wychowanie
(372)
Nastolatki
(369)
Trudne sytuacje życiowe
(357)
Życie codzienne
(336)
Pedagogika
(326)
Rodzeństwo
(310)
Relacja romantyczna
(309)
Magia
(308)
Osoby zaginione
(306)
Uczucia
(302)
Wybory życiowe
(298)
Nauczanie
(296)
Kultura
(288)
Dzieci
(284)
Matki i córki
(268)
Dziewczęta
(261)
Pisarze polscy
(258)
Filozofia
(253)
Uczniowie
(247)
Wychowanie w rodzinie
(241)
Zwierzęta
(224)
Poszukiwania zaginionych
(221)
Żydzi
(221)
Uprowadzenie
(219)
Seryjni zabójcy
(201)
Dziennikarze
(198)
Polacy za granicą
(198)
Sztuka
(195)
Młodzież
(194)
Literatura
(190)
Podróże
(184)
Socjologia
(184)
Powieść polska
(180)
Arystokracja
(179)
Szkolnictwo
(175)
Polityka
(173)
Przestępczość zorganizowana
(172)
Zemsta
(168)
Pocztówka
(163)
Boże Narodzenie
(162)
Literatura piękna
(161)
Samotność
(160)
Nauczyciele
(158)
Osobowość
(154)
Matematyka
(152)
Samorealizacja
(152)
Ludzie a zwierzęta
(150)
Ojcowie i córki
(149)
Podręcznik akademicki
(148)
Władcy
(147)
Wojsko
(144)
Wychowanie przedszkolne
(143)
Pisarze
(142)
Biologia
(140)
Śmierć
(138)
Historia literatury polskiej
(136)
Niemcy
(136)
Językoznawstwo
(135)
Mężczyzna
(132)
Zabójstwo seryjne
(132)
Zakochanie
(132)
Europa
(128)
Biografia
(126)
Nauczanie początkowe
(126)
Dojrzewanie
(125)
Lekarze
(125)
Oświata
(125)
Ludzie bogaci
(123)
Dziadkowie i wnuki
(122)
Prywatni detektywi
(122)
Powieść amerykańska
(121)
Psychoterapia
(121)
Chłopcy
(117)
Muzyka
(116)
Czarownice i czarownicy
(115)
Literatura dziecięca
(114)
Psy
(114)
Studenci
(113)
Zdrada
(113)
Historia literatury
(112)
Obyczaje i zwyczaje
(112)
Polityka międzynarodowa
(112)
Religia
(112)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić dobre samopoczucie. Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więc dziwnego, że zaproponowano jej, by wypłynęła w ekskluzywny rejs jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory. Potrawami Fani zachwycały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema, nad ich smakiem rozpływał się też Marc Chagall. Chociaż wywodziła się ze skromnego domu, kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno. Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziła proste, lecz wyśmienite przepisy. W 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została przez przypadek odnaleziona na targach antykwarycznych. Gdyby nie niezwykły zbieg okoliczności, nigdy nie odkrylibyśmy oryginalnych przepisów (...) To więcej niż książka kucharska. To opowieść o smakach, które przeniosą nas do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam – czynienia świata lepszym dla siebie i innych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej