Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(52)
Forma i typ
Książki
(50)
Poradniki i przewodniki
(34)
Publikacje popularnonaukowe
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Proza
(4)
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Czasopisma
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(34)
nieokreślona
(13)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia
(51)
Autor
Dymek Marta
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Malinowski Jerzy Jarosław
(2)
Adam Cornelia
(1)
Aurell Lina Nertby
(1)
Baudar Pascal (1961- )
(1)
Beckett Neil
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Czarnecka Nina
(1)
Doniczka Aleksandra
(1)
Dragan Justyna
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Dusy Tanja
(1)
Dziubińska Joanna filolog
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Francuz Sabina
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gelsser Magda
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Guha Sushovan
(1)
Gwis Asia
(1)
Hoppe Dominika
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Högström Justyna
(1)
Ignaszewski Przemysław
(1)
Iwańska Katarzyna tłumacz
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ) Drużyna Witamin
(1)
Johnson Hugh (1939- )
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kordyl Marta
(1)
Kosmala Katarzyna
(1)
Kruk Beata
(1)
Kurková Karina
(1)
Lemnis Maria
(1)
Lewandowa Fanni
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Loftus David
(1)
Maciejko-Zielińska Katarzyna
(1)
Malinowska-Grupińska Dorota (1956- )
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Mazur Maciej (gastroenterolog)
(1)
Małota Aleksandra
(1)
McDougall John A
(1)
Mock-Pike Rita
(1)
Molska Gosia
(1)
Molski Leszek
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Murawski Cezary
(1)
Mączyńska Magdalena (bibliotekarz)
(1)
Nelson Nina (1993- )
(1)
Nelson Randa (1993-)
(1)
Niepsuj Ola (1986- )
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Okrasa Karol
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Okrasa Karol (1978-)
(1)
Oliver Jamie (1975- )
(1)
Opoka Magda
(1)
Panek Edyta
(1)
Pawassar Irina
(1)
Pollan Michael (1955- )
(1)
Potter Jeff
(1)
Pregenzer Brigitte (1956-)
(1)
Price Bill
(1)
Przyjemska Joanna
(1)
Radej Alicja
(1)
Sapała Marta (1974)
(1)
Schmidle Brigitte
(1)
Seidler Tomasz
(1)
Siwek Grzegorz
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ) Liga Profesora Jot
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ) Superbohaterowie z ulicy Borówkowej
(1)
Skoczylas Karolina
(1)
Skotnicka Paulina
(1)
Sobczak Maia
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Stawska Adrianna Ewa ( 1967- )
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Stuart Paul
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szostak Karolina (1975-)
(1)
Szołtysek Marek (1963- )
(1)
Szustak Adam (1978- )
(1)
Szydłowska Marta kulinaria
(1)
Testardi Vlodymyr
(1)
Tucci Stanley (1960- )
(1)
Tunitsky Mollie
(1)
Ulatowska Irena
(1)
Wellman Dorota (1961-)
(1)
Wellman Krzysztof (1958-)
(1)
Wentz Izabella
(1)
Wiesner Brigitta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(28)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(40)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(49)
nieznany (00)
(2)
nieznany (0)
(1)
Język
polski
(52)
Odbiorca
9-13 lat
(5)
Dzieci
(3)
6-8 lat
(2)
Młodzież
(2)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(9)
Odżywianie
(5)
Żywność
(4)
Ciasta
(3)
Desery
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Ajurweda
(2)
Choroba Hashimoto
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gotowanie
(2)
Historia
(2)
Kucharstwo
(2)
Kultura stołu
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Torty
(2)
Weganizm
(2)
Wino
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Śniadanie
(2)
Życie codzienne
(2)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Atrakcyjność fizyczna
(1)
Babeczki i muffiny
(1)
Biologia
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekologia
(1)
Emigranci
(1)
Fermentacja
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Freeganizm
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Grzyby
(1)
Hildegarda święta 1098-1179
(1)
Jakość żywności
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kobieta
(1)
Kolacja
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Kosmetyka
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Kulinaria
(1)
Literatura w języku niemieckim
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Mayle, Peter (1939-2018)
(1)
Menopauza
(1)
Miód pitny
(1)
Młodość
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Napoje
(1)
Nastrój (psychologia)
(1)
Obiad
(1)
Obrzędy ludowe
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Obyczaje ludowe
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Odchudzanie
(1)
Osobliwości
(1)
Oszczędność
(1)
Owoce
(1)
Pasztety i paszteciki
(1)
Piwo
(1)
Pory roku
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Postawy
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Powstańcy śląscy
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Przyprawy
(1)
Randka
(1)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Rozrzutność
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Samoakceptacja
(1)
Samoświadomość
(1)
Smoothies
(1)
Temat: czas
2001-
(6)
1901-2000
(5)
1989-2000
(3)
1945-1989
(2)
1-100
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Francja
(1)
Polska (część zachodnia)
(1)
Śląsk
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(23)
Poradnik
(18)
Publikacja bogato ilustrowana
(17)
Książka kucharska
(14)
Opracowanie
(8)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Autobiografia
(2)
Przepisy kulinarne
(1)
Czasopismo kulinarne
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Komiks
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(385)
Socjologia i społeczeństwo
(323)
Edukacja i pedagogika
(242)
Medycyna i zdrowie
(231)
Religia i duchowość
(205)
Kulinaria
(52)
Psychologia
(179)
Kultura i sztuka
(135)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(125)
Rozwój osobisty
(125)
Etnologia i antropologia kulturowa
(105)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(105)
Podróże i turystyka
(104)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(99)
Hobby i czas wolny
(75)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(59)
Kultura fizyczna i sport
(49)
Filozofia i etyka
(48)
Styl życia, moda i uroda
(48)
Biologia
(47)
Geografia i nauki o Ziemi
(47)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(42)
Inżynieria i technika
(41)
Fizyka i astronomia
(39)
Literaturoznawstwo
(39)
Informatyka i technologie informacyjne
(32)
Nauka i badania
(28)
Transport i logistyka
(27)
Zarządzanie i marketing
(26)
Media i komunikacja społeczna
(25)
Dom i ogród
(21)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(20)
Praca, kariera, pieniądze
(17)
Architektura i budownictwo
(15)
Rolnictwo i leśnictwo
(13)
Ochrona środowiska
(8)
Matematyka
(7)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(6)
Językoznawstwo
(5)
Styl życia, moda, uroda
(5)
Archeologia
(4)
Chemia
(4)
Religie i wierzenia
(2)
Fizyka i astonomia
(1)
Medycyna i zdrowia
(1)
Polityka i społeczeństwo
(1)
Rodzina, relacje międzylud
(1)
Socjologia i spoleczeństwo
(1)
Socjologia i społeczństwo
(1)
Varia
(1)
52 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Raclette, Heisser Stein & Waffeleisen. - 120 s : il.kolor. ; 27 cm.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. Obc (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinny browar / Pascal Baudar ; [przełożył Bartłomiej Kotarski]. - Wydanie I. - [Białystok] : [Wydawnictwo Kobiece], [2019]. - 317, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Nowy wymiar fermentacji - niepowtarzalne napoje pełne zdrowych bąbelków!
Jak zrobić domowe wino z jeżyn? Czy można fermentować igły sosny? Jak przygotować ocet jabłkowy? Szampan z kwiatów bzu, piwo imbirowe, kwas chlebowy i wino z owoców lasu - to tylko niewielki wycinek przepysznych napojów, które nauczysz się przyrządzać korzystając ze wskazówek Pascala Baudara.
Sandor Katz, autor Sztuki fermentacji, zachwycił się nowatorskim podejściem Pascala Baudara do fermentacji. Dzięki tej książce masz okazję poznać unowocześnione przez niego klasyczne receptury. Baudar nie tylko odkrywa tradycyjne metody warzenia piwa, wina, ale pokazuje również, jak łatwo można przygotować przepyszne napoje bezalkoholowe o wyjątkowych smakach i walorach zdrowotnych. Kwas chlebowy, buza, cydr, pitny miód ziołowy, szanta czy manzanita to zaskakujące smakiem napoje, których przygotowywanie będzie prawdziwą kulinarną przygodą.
Ten inspirujący zbiór przepisów zachęca do samodzielnego tworzenia niebanalnych połączeń smakowych w napojach alkoholowych i bezalkoholowych. Razem z Baudarem odkryjesz potencjał kulinarny w lokalnych produktach i tych, które możesz znaleźć w pobliskim lesie. Uruchom swój domowy roślinny browar i przejdź na musującą stronę mocy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cześć! Jesteśmy Lina i Mia. Jako fanatyczki żywieniowe postanowiłyśmy - z pomocą profesora medycyny Stiga Bengmarka - wgryźć się w temat związku odżywiania ze stanem zdrowia. Zaczęłyśmy prowadzić bloga o diecie przeciwzapalnej i przetestowałyśmy na sobie różne sposoby odżywiania. Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube? Czy wiecie, co jeść, aby uniknąć stanów zapalnych? Czy domyślacie się, co jest przyczyną większości dolegliwości? Oto sycąca porcja wiedzy doprawiona dobrym humorem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rześko : najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania / Nina Czarnecka ; z fotografiami Mai Sobczak. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2023. - 381, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Życie jest zbyt krótkie, by czekać na ulubioną porę roku! Lepiej w każdej znaleźć coś, co da ci radość i sprawi, że poczujesz się świetnie w swojej skórze. Wystarczy, że przyjrzysz się swoim potrzebom i dostroisz do rytmu natury. A ta książka ci w tym pomoże! Niektóre z nas z niecierpliwością czekają na słońce, coraz dłuższe dni, obfitość soczystych owoców i zwiewne kolorowe sukienki. Inne zaś stresuje konieczność odsłaniania ciała, razi jaskrawość słonecznych promieni, a upał przyprawia o głęboką frustrację, bo kojarzy się z ciągłym zmęczeniem. Niezależnie od tego, czy z wiosną i latem jest ci po drodze, czy nie, TA KSIĄŻKA JEST DLA CIEBIE!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; [ilustracje Ola Niepsuj]. - Wydanie drugie. - Warszawa : Marginesy, 2022. - 279, [1] strona : ilustracje ; 22 cm.
Wydanie w mniejszym, bardziej poręcznym formacie. Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie trzecie. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2023. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Okładka książki Nowa jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata Marta Dymek Marta Dymek Wydawnictwo: Marginesy kulinaria, przepisy kulinarne 288 str. 4 godz. 48 min. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska z warzywami. W każdej podróży spisywała ulubione przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze. [lubimyczytac.pl/ksiazka/4463364/nowa-jadlonomia-roslinne-przepisy-z-calego-swiata].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Dz Pop (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długa i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Lidl Kuchnia)
Zdrowie dzieci jest najważniejsze, a najlepszym sposobem na jego utrzymanie jest prawidłowe odżywianie już od najmłodszych lat. Pragnąc wspomóc rodziców w zaplanowaniu zdrowej diety dla ich pociech i dla całej rodziny, wraz z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej przygotowaliśmy wyjątkowy poradnik oparty na najnowszych badaniach i wskazaniach dietetycznych. Jak wiadomo, dzieci najlepiej uczą się przez zabawę, dlatego też do wszystkich bardzo ważnych informacji i porad specjalistów dołączyliśmy komiksy! Razem z całą rodziną odkrywajcie, jakie tajemnice kryje świat warzyw i owoców. Dobrej zabawy i smacznego!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Komiks (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Muffinki / z niem. przeł. Beata Kruk. - Warszawa : Świat Książki - Bertelsmann Media, 2009. - 128 s. : il. kolor. ; 26 cm.
Autor
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Książka kucharska: kilkadziesiąt przepisów na najróżniejsze muffinki - małe i smaczne babeczki do kawy, na deser, na przyjęcie dla dzieci. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, muffinki mogą być słodkie lub pikantne, w zależności od dodatków - w każdym smaku. Wiele ilustracji i cennych, praktycznych porad.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole / Maria Lemnis, Henryk Vitry. - [Wyd. 3]. - Warszawa : "Interpress", 1983 (Łódź : PrasZG). - 332, [2] s. : faks. ; 20 cm.
Autor
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić dobre samopoczucie. Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więc dziwnego, że zaproponowano jej, by wypłynęła w ekskluzywny rejs jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory. Potrawami Fani zachwycały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema, nad ich smakiem rozpływał się też Marc Chagall. Chociaż wywodziła się ze skromnego domu, kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno. Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziła proste, lecz wyśmienite przepisy. W 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została przez przypadek odnaleziona na targach antykwarycznych. Gdyby nie niezwykły zbieg okoliczności, nigdy nie odkrylibyśmy oryginalnych przepisów (...) To więcej niż książka kucharska. To opowieść o smakach, które przeniosą nas do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam – czynienia świata lepszym dla siebie i innych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia!
Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi – teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa.
Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku - wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej – a efekty są niesamowite!
Czas, byś podarowała sobie zdrowe odżywianie połączone z ruchem, spokojnym snem i pozytywnym myśleniem. Niech twoje ciało i umysł dzięki właściwej diecie stanie się zdrowsze, bardziej witalne i długowieczne! Z miłością, Agnieszka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ponoć w Brazylii kobiety śmieją się podczas przyrządzania posiłków, by w jedzeniu była radość. O przyjemności gotowania, smakowania, a przede wszystkim radości życia opowiada ta książka. Podstawy kuchni Agnieszki Maciąg to naturalność, zdrowie i ciekawość świata.
Obok domowego rosołu i śledzików proponuje ona japońską zupę miso i łososia z Alaski. Zachęca do poszukiwań i kulinarnych eksperymentów. Jej przepisy nie są wydumane, a wszystkie składniki można znaleźć w polskich sklepach. Choć Agnieszka jest modelką, wcale nie zaleca drakońskich diet, ale zwyczajnie - jak kobieta - opowiada o swojej przygodzie z gotowaniem. Co więcej, udowadnia, że zgrabna sylwetka nie musi się wiązać z głodówkami. I przypomina, że uroda zaczyna się w kuchni.
Nie chcę pisać kolejnego poradnika o tym, co można, a czego nie można jeść. Wydano ich bardzo wiele. Nie jestem dietetykiem, ale kobietą, która na własnej skórze doświadczyła tego, jak ostro trzeba walczyć, by sprostać ideałom piękna dzisiejszego dziwnego świata. Udało mi się w tym świecie przetrwać, jestem zdrowa i nigdy nie zapadłam na żadną chorobę związaną z obsesją na punkcie odżywiania. Potrafię cieszyć się jedzeniem. Sprawić, by stało się sztuką i radością mojego życia. Agnieszka Maciąg
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej