Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(16)
Forma i typ
Książki
(16)
Proza
(14)
Dostępność
dostępne
(12)
nieokreślona
(4)
Placówka
Wypożyczalnia
(16)
Autor
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Adamczewska Barbara
(1)
Applebaum Anne (1964- )
(1)
Armatys Joanna
(1)
Bagieńska Zofia
(1)
Crittenden Danielle (1963- )
(1)
Du Cane Dorota
(1)
Jackson Michael (1942-2007)
(1)
Konieczny Jacek
(1)
Murawski Franciszek Cezary
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Potter Jeff
(1)
Szczygłowa Maria
(1)
Szepietowski Dionizy
(1)
Weiss Luisa (1977-)
(1)
Wolański Robert fotograf
(1)
Węc Grażyna
(1)
Zygmuntowicz Andrzej (1951- )
(1)
Łebkowska Danuta
(1)
Łebkowski Marek (1952-2010)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(16)
Temat
Kobieta
(1763)
Polska
(1492)
Rodzina
(1048)
Miłość
(925)
Historia
(829)
Kulinaria
(-)
Tajemnica
(828)
Przyjaźń
(765)
Relacje międzyludzkie
(686)
Zabójstwo
(621)
Śledztwo i dochodzenie
(607)
Psychologia
(497)
II wojna światowa (1939-1945)
(480)
Dziecko
(470)
Sekrety rodzinne
(424)
Małżeństwo
(387)
Język polski
(376)
Policjanci
(374)
Wychowanie
(372)
Nastolatki
(369)
Trudne sytuacje życiowe
(357)
Życie codzienne
(336)
Pedagogika
(326)
Rodzeństwo
(310)
Relacja romantyczna
(309)
Magia
(308)
Osoby zaginione
(306)
Uczucia
(302)
Wybory życiowe
(298)
Nauczanie
(296)
Kultura
(288)
Dzieci
(284)
Matki i córki
(268)
Dziewczęta
(261)
Pisarze polscy
(258)
Filozofia
(253)
Uczniowie
(247)
Wychowanie w rodzinie
(241)
Zwierzęta
(224)
Poszukiwania zaginionych
(221)
Żydzi
(221)
Uprowadzenie
(219)
Seryjni zabójcy
(201)
Dziennikarze
(198)
Polacy za granicą
(198)
Sztuka
(195)
Młodzież
(194)
Literatura
(190)
Podróże
(184)
Socjologia
(184)
Powieść polska
(180)
Arystokracja
(179)
Szkolnictwo
(175)
Polityka
(173)
Przestępczość zorganizowana
(172)
Zemsta
(168)
Pocztówka
(163)
Boże Narodzenie
(162)
Literatura piękna
(161)
Samotność
(160)
Nauczyciele
(158)
Osobowość
(154)
Matematyka
(152)
Samorealizacja
(152)
Ludzie a zwierzęta
(150)
Ojcowie i córki
(149)
Podręcznik akademicki
(148)
Władcy
(147)
Wojsko
(144)
Wychowanie przedszkolne
(143)
Pisarze
(142)
Biologia
(140)
Śmierć
(138)
Historia literatury polskiej
(136)
Niemcy
(136)
Językoznawstwo
(135)
Mężczyzna
(132)
Zabójstwo seryjne
(132)
Zakochanie
(132)
Europa
(128)
Biografia
(126)
Nauczanie początkowe
(126)
Dojrzewanie
(125)
Lekarze
(125)
Oświata
(125)
Ludzie bogaci
(123)
Dziadkowie i wnuki
(122)
Prywatni detektywi
(122)
Powieść amerykańska
(121)
Psychoterapia
(121)
Chłopcy
(117)
Muzyka
(116)
Czarownice i czarownicy
(115)
Literatura dziecięca
(114)
Psy
(114)
Studenci
(113)
Zdrada
(113)
Historia literatury
(112)
Obyczaje i zwyczaje
(112)
Polityka międzynarodowa
(112)
Religia
(112)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(9)
Książka kucharska
(1)
Książki kucharskie
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Powieść
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Barbara i Piotr Adamczewscy to jedyne w Polsce małżeństwo kulinarnych krytyków i praktyków, które ma już na swoim koncie łącznie ponad 40 książek poświęconych tematyce kulinarnej. Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście to kolejna publikacja tego duetu.Znalazły się w niej szybkie, proste, łatwe i pomysłowe dania, niekiedy tworzone niemal „z niczego”. Autorzy dowodzą, że naprawdę smakowity obiad, składający się co najmniej z dwóch odpowiednio dobranych dań można przygotować w 30 minut. Oczywiście potrzebna jest do tego dobra organizacja i sensowne zaopatrzenie kuchni. Ale i na to znajdą Czytelnicy rady w tej książce. Wielką wagę autorzy przywiązują do jakości produktów, zdrowego i racjonalnego ich doboru, do takiego wyposażenia kuchni, aby sprzęty pomagały a nie utrudniały szybkie działanie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Anna Applebaum-Sikorska, pisarka, felietonistka "The Washington Post", laureatka Nagrody Pulitzera zamieszkała wraz z mężem, Radosławem Sikorskim, w XIX-wiecznym dworku w Chobielinie. Tu uprawia swój warzywny ogród i gotuje nie tylko dla rodziny, ale także dla przyjaciół i znamienitych gości z zagranicy. Wraz z przyjaciółką, Danielle Crittenden, postanowiła napisać książkę o polskiej kuchni. Z finezją i fantazją uzupełniła tradycyjne potrawy o nowe składniki, czerpiąc to, co najlepsze z kuchni świata. Kulinarny powrót do przeszłości połączony z nowatorskim i twórczym spojrzeniem sprawił, że polskie dania zyskały na smaku, a także na lekkości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dlaczego w angielskim pubie nawet z najmocniejszą głową nie dotrwasz do północy? W którym z niemieckich miast jest najwięcej browarów? Czy Irlandczyk wypije piwo przez słomkę? Gdzie w Polsce rośnie najlepszy chmiel? I czy na pewno piwo robi się z chmielu?
Międzynarodowa kultura piwa jest fascynująca, a Tyskie od lat stanowi jej nieodłączny element. Dlatego pragniemy przybliżyć polskim piwoszom zwyczaje związane z piciem piwa w różnych zakątkach Europy, po których oprowadzi nas Michael Jackson, określony przez The "Wall Street Journal" „największym światowym krytykiem piwa”. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. Obc (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotowania nauczyły mnie mama i babcia, a także przyjaciółki i dziewczyny spotkane podczas moich licznych podróży. Wielka rodzina kobiet, które wspierają się, dzielą i kochają bez potrzeby konkurowania ze sobą. Kobiece gotowanie to przejaw czystej miłości. W mojej kuchni nie ma miejsca na sztywny mundurek, pośpiech i pokrzykiwanie. Przeciwnie, to miejsce, w którym koncentruję się na tym, co naprawdę ważne i dobre. Gotowanie jest jak smakowanie życia w jego najgłębszych przejawach. Dzielenie się i dopieszczanie. Myślenie o tych, których kochamy. Również o sobie. Dla mnie smak miłości jest pełen ciepła, czułości, troski i dobrych myśli. A jaki jest według Ciebie?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"To książka na święta, ale nie tylko. Opowiadam o tym, jak oswoić i zaczarować zimę. Co zrobić, aby ten trudny czas uczynić miłym, dobrym i pięknym. Dzielę się tutaj nie tylko przepisami, ale również pomysłami na ocieplenie i upiększenie domu. Podaję proste, naturalne sposoby na zdrowie i urodę w czasie zimy. Podpowiadam, jak samemu przygotować oryginalne, zdrowe i smakowite prezenty. Podaję dużo przepisów na świąteczne ciastka, ale również na potrawy, które cieszą przez całą zimę. Z całą pewnością jest to książka, do której będziemy wracały. Ciepło pozdrawiam!" Agnieszka Maciąg
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje zdrowe przepisy / Beata Pawlikowska. - Warszawa : Burda Publishing Polska, cop. 2014. - 311, [1] s. : il. (gł. kolor.) ; 20 cm.
(W Dżungli Zdrowia ; t. 2)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Forma i typ
Temat
Dziedzina i ujęcie
Dociekliwy geek w kuchni nie zadowoli się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów. Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne detale przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować wykwintne danie, które zachwyci gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji!
Ta książka jest drugim, poszerzonym i uzupełnionym wydaniem przewodnika po kuchni dla geeków. Znajdziesz tu mnóstwo przydatnych informacji, inspiracji i zadziwiających ciekawostek. W każdym rozdziale znalazły się przepisy kulinarne, propozycje eksperymentów, a także informacje wprost od badaczy, naukowców i świetnych szefów kuchni. Dowiesz się, jakie procesy zachodzą w różnych temperaturach pieczenia i gotowania, jak zrobić idealne kruche ciasto i dlaczego warto postawić na sezonowość. Nie zabrakło wskazówek, dzięki którym będziesz gotować nie tylko pysznie, ale i zdrowo! Dzięki własnej ciekawości i chęci eksperymentowania oraz niewielkiej pomocy tej książki szybko odkryjesz, jak niezwykłym, fascynującym, magicznym i... nieodparcie przyjemnym miejscem jest Twoja kuchnia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia blogerki kulinarnej, która zerwała zaręczyny, odeszła z pracy marzeń i poleciała za szczęściem na inny kontynent.
Po studiach Luisa Weiss pracowała w nowojorskim wydawnictwie. Pewnego dnia postanowiła przekopać się przez kolekcję przepisów, które latami wycinała z gazet. Żeby udokumentować swoją przygodę z gotowaniem, założyła blog The Wednesday Chef, który w oszałamiającym tempie zdobył wiernych czytelników. Ale Luisa wciąż tęskniła za Berlinem, miastem, w którym się urodziła. Po miesiącach sercowych rozterek i rozstaniu z narzeczonym zdecydowała się na skok na głęboką wodę i wróciła do miasta dzieciństwa. Dziś twierdzi, że Paryż może i posiada pewien charme, ale jeżeli chodzi o prawdziwą inspirację w kuchni – jak i w życiu – nie ma to jak Berlin.
Każdy, komu podobała się Julie i Julia, chętnie będzie gotował z Luisą, która postawiła wszystko na jedną kartę i odnalazła miłość tam, gdzie spodziewała się jej najmniej. Luisa oczaruje czytelnika opowieściami o szukaniu z nowym chłopakiem mieszkania w Berlinie, zmaganiach z białymi szparagami, organizacji Święta Dziękczynienia dla trzech naburmuszonych rodzin i oswajaniu nowego życia za pomocą masowej produkcji arcytrudnych do wykonania pierniczków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. D (1 egz.)
Książka
W koszyku
Powiat strzelecki od kuchni / redakcja Marta Górka - Strzelce Opolskie : Powiat Strzelecki, cop. 2022 - 200 s. : fot. kolor. ; 30 cm
Po raz drugi, po "Albumie Strzelczan Rodzinnym. Od kołyski aż po grób", nasz samorząd stał się wydawcą publikacji, związanej z historią i teraźniejszością naszej małej ojczyzny. [Józef Swaczyna - Starosta Strzelecki]
Zapraszamy do spotkania przy stole. Innym, niż pamiętane z dawnych lat, i nieco innym niż obecne, przy którym pojawia się już wątek historyczny, to raczej ten familijny i anegdotyczny. My sięgamy nieco głębiej - w historię kulinarną naszego powiatu... [Waldemar Gaida - Wicestarosta Strzelecki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Lidla Pl)
Na początku książki znajdziemy „rybne ABC” a w nim m.in: -najbardziej popularne ryby i owoce morza wraz z opisem struktury ich mięsa. -porady po czym poznać, że ryba jest świeża -jak zabrać się za rybę -sposoby przyrządzania ryb W kolejnej części znajdziemy przepisy na ryby i owoce morza, które zostały podzielone na rozdziały tj.: -przystawki -zupy -dania główne -święta -grill -owoce morza
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Obc. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyśmienite sałatki - Warszawa : Burda Publishing Polska, [2014]. - 127, [1] s. : il. kolor. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej